Φορολογικά θέματα

 
Οι τιμές της Εφορίας για τα γεωργικά εισοδήματα
Τι ποσά πρέπει να δηλώσουν φέτος στη φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις
21.05.2013
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
georgepalaitsakis@gmail.com
εκτύπωση αύξηση μεγέθους κειμένου μείωση μεγέθους κειμένου

Εγκρίθηκαν πρόσφατα - με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη - οι πίνακες με τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης και ανά εκτρεφόμενο ζώο, με βάση τα οποία θα προσδιοριστούν τα ελάχιστα ποσά εισοδήμάτων που πρέπει να δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, αλλά και όσοι φορολογούμενοι δεν είναι γεωργοί κατά κύριο επάγγελμα αλλά απλώς παράγουν αγροτικά ή κτηνοτροφικά προϊόντα.

Όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες, οι οποίοι διαμορφώθηκαν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, για 14 προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος μειώθηκαν κατά 0,1% έως 3%, ενώ για άλλα 9 προϊόντα τα τεκμαρτά ποσά γεωργικού εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 0,3% έως και 5%. Πάντως, για το 90% των προϊόντων φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής, δηλαδή για 199 από τα 222 προϊόντα, τα τεκμαρτά ποσά γεωργικού εισοδήματος αποφασίστηκε να παραμείνουν φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Με βάση τα ποσά που αναγράφονται στους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών θα προσδιοριστούν με αντικειμενικό τρόπο τα ελάχιστα όρια καθαρού γεωργικού εισοδήματος που οφείλουν να δηλώσουν φέτος στην Εφορία πάνω από 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και περισσότεροι από 2.000.000 λοιποί φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και εισοδηματίες) οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αποκτούν και εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τα ποσά για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής έχουν καθοριστεί ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης, σε κάθε νομό της χώρας. Για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής τα ποσά έχουν καθοριστεί ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου. Συνεπώς, για να προσδιοριστεί το συνολικό ετήσιο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα που αναλογεί σε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί το ποσό που προκύπτει από τους πίνακες με τον αριθμό των στρεμμάτων της καλλιέργειας του προϊόντος ή με τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων.

Αν για παράδειγμα ένας αγρότης κατέχει στο νομό Λαρίσης πεδινή αρδευόμενη έκταση στην οποία καλλιεργεί 100 στρέμματα βαμβάκι, τότε το ετήσιο καθαρό εισόδημα που πρέπει να δηλώσει φέτος στην Εφορία για το έτος 2012 δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο 5.602 ευρώ για το συγκεκριμένο προϊόν. Το ποσό αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του τεκμαρτού καθαρού γεωργικού εισοδήματος, το οποίο καθορίστηκε στα 56,02 ευρώ ανά στρέμμα στο νομό Λαρίσης, επί τον αριθμό των στρεμμάτων της συγκεκριμένης καλλιέργειας, δηλαδή επί τον αριθμό 100.

Οι U-R δημοσιεύουνσήμερα αναλυτικούς πίνακες που περιλαμβάνουν τα τεκμαρτά ποσά καθαρού εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης, για τα 12 βασικότερα προϊόντα φυτικής παραγωγής της χώρας μας. Οι πίνακες που δημοσιεύουμε περιλαμβάνουν επίσης τα τεκμαρτά ποσά καθαρού εισοδήματος ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου για τα 2 βασικότερα προϊόντα ζωικής παραγωγής.

Επιπλέον, οι U-R δημοσιεύουν και τον πίνακα με τα τεκμαρτά ποσά ενοικίων ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γεωργικής γης, όπως καθορίστηκαν σε όλους τους νομούς της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που αναγράφονται στους δημοσιευόμενους πίνακες αφορούν πεδινές εκτάσεις. Για τις ημιορεινές τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να δηλωθούν μειωμένα κατά 20% και για τις ορεινές μειωμένα κατά 40%.

Όπως προκύπτει από συγκριτικά στοιχεία, τα τεκμαρτά ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος παραμένουν φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για το 90% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες, δηλαδή για 199 από τα 222 προϊόντα.

ΔΕΙΤΕ:

ΤΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ


ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013


Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υποβάλετε το σχόλιο σας:
Από* Τίτλος* Κείμενο*
χαρακτήρες απομένουν

αποστολή
Οι United Reporters διατηρούν το δικαίωμα να μην δημοσιεύουν σχόλια αναγνωστών, προσβλητικά, υβριστικά και ρατσιστικού περιεχομένου
 
Πρόσφατα Δημοφιλή