Ρεπορτάζ

 
Firefighters: Ο ιστότοπος του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης
Στο διαδίκτυο όλη η ιστορία αλλά και η δράση των πυροσβεστών
29.04.2012
Tης Φανής Χαρίση
charisi@u-r.gr
εκτύπωση αύξηση μεγέθους κειμένου μείωση μεγέθους κειμένου

Έχουν σβήσει εκατοντάδες δεκάδες φωτιές, έχουν δώσει το είναι τους για να απεγκλωβίσουν πολίτες και η άσβεστη φλόγα που έχουν για το καθήκον τους, τους οδήγησε να δημιουργήσουν τη δική τους ιστοσελίδα για να δείξουν σ’ όλον τον κόσμο τα έργα και τις ημέρες του ιστορικού 2ου πυροσβεστικού σταθμού Θεσσαλονίκης στην οδό Μοναστηρίου 114.

Ο σταθμός που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία. Σ’ αυτόν το σταθμό καταγράφηκε επίσημα ο πρώτος νεκρός έλληνας πυροσβέστης, ο Κωνσταντίνος Πούλιος που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην οδό Θεοτοκοπούλου 4 στις 12 Νοεμβρίου 1942. Στον ίδιο σταθμό υπηρέτησε και ο Ιωάννης Κράγιας που έχασε τη ζωή του στις 12 Μαϊου 2001 κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αποθήκη υφασμάτων στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Στη μνήμη του, στις 31 Ιανουαρίου 2002 ο 2ος ΠΣ Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε σε 2ος ΠΣ Θεσσαλονίκης «Αρχ/στης Ιωάννης Κράγιας».

Η ιδέα της δημιουργίας ιστοσελίδας ανήκει στον Αρχιπυροσβέστη Κωνσταντίνο Σταμπουλή ο οποίος είναι άριστος γνώστης της τεχνολογίας. Μοιράστηκε την ιδέα του με τον Πυρονόμο Σκαρλάτο (Λάκη) Βαβελίδη και το 2006 η σελίδα πήρε…σάρκα και οστά.

Οι Firefighters ήταν στο διαδίκτυο έχοντας σπάσει κατεστημένο του δημοσίου υπαλλήλου και παρότι επισημαίνουν ότι η ιστοσελίδα τους δεν αποτελεί επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού σταθμού, το έργο τους αποδεικνύει ότι καθημερινά οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με το μεράκι που κρύβουν μέσα τους όλοι οι…χομπίστες έστησαν την ιστοσελίδα μεταλαμπαδεύοντας μάλιστα το σαράκι και στους υπόλοιπους συναδέλφους τους οι οποίοι προμηθεύτηκαν με τις απαραίτητες κάμερες και φωτογραφικές μηχανές προκειμένου να καταγράφουν τις διασώσεις και τις επεμβάσεις τους.

«Ο σταθμός μας είναι από τους πιο μάχιμους και οι 66 δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό» τόνισε στους UR ο κ. Βαβελίδης τον οποίο συναντήσαμε ένα πρωί στον 2ο Π.Σ. στο διάλειμμα μιας εκπαιδευτικής δράσης.

Από φωτογραφίες και βίντεο, στατιστικά συμβάντων και από άρθρα εκπαίδευσης μέχρι και το βαρδιολόγιο που απαιτεί συνθηματικό για το διαβάσει κάποιος η ιστοσελίδα ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά και δικτυωμένη με όλα τα κοινωνικά δίκτυα όπως faceobook, twitter κ.α.

Ιστορικό

Η ιστορία του σταθμού ξεκινά την 1η Ιουνίου 1932, την ημέρα εκκίνησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. Πρώτος διοικητής ήταν ο Πυραγός (Α’ τάξεως) Αντώνιος Τσιρογιάννης.

Ο Β’ Πυροσβεστικός Σταθμός στην αρχή στεγαζόταν σε ένα κτίριο κοντά στην Πλατεία Βαρδαρίου (σημ. Δημοκρατίας), περίπου στον χώρο όπου σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια. Η συνολική δύναμη της Π.Υ. Θεσσαλονίκης σε οχήματα ήταν 2 αντλίες και 9 βυτιοφόρα . Είναι αξιοσημείωτο ότι λόγω της έλλειψης τηλεφωνικού δικτύου, οι αναγγελίες πυρκαγιάς γινόταν με βολές από τα κανόνια του Επταπυργίου, ο αριθμός των οποίων έδινε την περιοχή της φωτιάς.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1969, άρχισε η οικοδόμηση νέου κτιρίου, και στις 23 Απριλίου ο σταθμός μεταφέρθηκε εκεί ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν έως τις 10 Μαρτίου 1971. Από το 1969 μέχρι σήμερα, ο σταθμός στεγάζεται στην Μοναστηρίου 114. Ο σταθμός έχει τη μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης μεγαλύτερη από τους άλλους σταθμούς της πόλης, περιλαμβάνοντας σχεδόν την μισή πόλη, δάση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μεγάλες βιομηχανίες, διυλιστήρια, νοσοκομεία και άλλα. Αυτή την στιγμή ο σταθμός λειτουργεί με 9 πυροσβεστικά οχήματα, 1 διασωστικό, 1 κλίμακα 50μετρη,1 κλίμακα 30μετρη, 1 όχημα ξηράς κόνεως, 1 όχημα διυληστηρίων, 1 γερανό και μερικά βοηθητικά οχήματα. Στον σταθμό υπηρετούν 66 επαγγελματίες πυροσβέστες, 30 εποχικοί (το καλοκαίρι) και 30 εθελοντές.

 


Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υποβάλετε το σχόλιο σας:
Από* Τίτλος* Κείμενο*
χαρακτήρες απομένουν

αποστολή
Οι United Reporters διατηρούν το δικαίωμα να μην δημοσιεύουν σχόλια αναγνωστών, προσβλητικά, υβριστικά και ρατσιστικού περιεχομένου
 
Πρόσφατα Δημοφιλή