Δήμος Θεσσαλονίκης

 
Το πρώτο υπαίθριο παζάρι με αντίκες στη Θεσσαλονίκη
Ξεχασμένοι «θησαυροί» την Κυριακή, 27 Μαΐου, στο πάρκο του Άρεως
25.05.2012
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
info@u-r.gr
εκτύπωση αύξηση μεγέθους κειμένου μείωση μεγέθους κειμένου

Ήταν το 1928 σε μια περίοδο που η φτωχομάννα Θεσσαλονίκη  έγλειφε τις πληγές της Μικρασιατικής καταστροφής όπως όλη η Ελλάδα. Τότε το παζάρι της φτωχολογιάς, του τίποτε (μπιτ), του ελάχιστου μικροπράγματος, άνθιζε στο κέντρο της πόλης.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά στη φτωχομάννα Θεσσαλονίκη όλα και τίποτε, ταυτόχρονα, έχουν αλλάξει. Το Μπιτ Παζάρ αφού γνώρισε πιένες με τους συλλέκτες αντικών του ΄80 και του ΄90 , ξεπεράστηκε από το «φτιάξτο μόνος σου φτηνό και εύκολο στη μεταφορά» έπιπλο από το εξωτερικό.  Τα φοιτητικά έπιπλα από δεύτερο χέρι έγιναν ο εξοπλισμός των μεταναστών και τώρα πια η προσφορά από το νέο  εμπόρευμα των αστικών οικογενειών της πόλης  είναι περισσότερη από τη ζήτηση.

Μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης προχωρά στις 27 Μαΐου, την 1η Ιουλίου και στις 26 Αυγούστου σε μια μοναδική για τα χρονικά της πόλης υπαίθρια αγορά στο πάρκο του Άρεως (απέναντι  από την ΕΤ3). Τώρα που η Θεσσαλονίκη έχει το υπαίθριο Μοναστηράκι της , μπορεί κανείς  ν αγοράσει φτηνά  μνήμες  από δεύτερο χέρι, μπορεί ακόμη να ανακαλύψει ξεχασμένους  ή και υποτιμημένους θησαυρούς. 

Κι αν η κρίση  δεν γεννά πάντα ευκαιρίες , σίγουρα η συγκίνηση είναι μεγάλη όταν βλέπεις μπροστά σου την ιστορία γενεών που άντεξαν στο χρόνο και τις δυσκολίες... Μικροέπιπλα, διακοσμητικά, γραμμόφωνα, κοσμήματα, βιβλία και περιοδικά ακόμη  και ρούχα εποχής  είναι μια αφορμή για μια ΄βόλτα στην πρώτη  flee market της πόλης.


 


Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υποβάλετε το σχόλιο σας:
Από* Τίτλος* Κείμενο*
χαρακτήρες απομένουν

αποστολή
Οι United Reporters διατηρούν το δικαίωμα να μην δημοσιεύουν σχόλια αναγνωστών, προσβλητικά, υβριστικά και ρατσιστικού περιεχομένου
 
Πρόσφατα Δημοφιλή